Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

Odmítnout vše můžete zde.

 

Vážení zákazníci

- získejte slevu 4% -

- za registraci získáte slevu na veškerý sortiment na našem eshopu

(pro uplatnění této slevy je třeba po registraci se na e-shop přihlásit, po přihlášení se již zobrazují ceny po slevě)

 

těšíme se na Váš nákup rádi splníme Vaše přání

 

 

 


Úvod » BYLINY » BYLINY ŘEZANÉ » NAŤ - HERBA » Yzop nať


        

Yzop nať

Yzop nať Herba hyssopi

 

Číslo produktu: 700255
Nelze uplatnit slevový kupón
Množství
naše cena bez DPH: 27 Kč (1 EUR)
naše cena s DPH (15 %):
31 Kč (1 EUR)

do košíku:
  ks  

Yzop lékařský (Hyssopus officinalis L.) je rostlina z čeledi hluchavkovitých. Jsou to polokeře 20 - 60 cm vysoké, s hlubokým kořenem, s vystoupavými až poléhavými větvemi, krytými matně hnědou, šupinovitě se odlučující borkou, bylinné větve jsou víceméně přímé. Listy jsou skoro přisedlé, podlouhlé, kopinaté až čárkovitě kopinaté, krátce zašpičatělé. Yzop lékařský se pěstuje a pěstoval pro nať, která se přidává jako koření do jídel, dále jako okrasná a nektarodárná rostlina a též jako léčivka, a to dokonce i veterinární. Dříve se často pěstoval v zahrádkách, dnes se místy vyskytuje zplaněle. Má rád lehké, dobře propustné půdy a slunné polohy.

Rodové jméno "Hyssopus" pochází z řeckého hys - vepř a ops - tvář, pro podobnost květní koruny s prasečím rypákem. Také je možné, že pochází z hebrejského ezob - posvátná bylina. Yzop používali pro náboženské účely jak Hebrejci, tak i Řekové, kteří svázanými bylinami zametali a očišťovali chrámy a jiná posvátná místa. Yzop sloužil také v očistných rituálech malomocných. Je to silně aromatický polokeř zdomácnělý na skalách ve Středomoří a v Přední Asii. U nás se jen občas pěstuje v teplejších oblastech jako léčivka nebo pro koření. Zásluhou řádu benediktýnů se dostal do klášterních zahrad a odtud do venkovských zahrádek a našel rychle uplatnění jako koření i jako léčivá rostlina při prsních a žaludečních onemocněních.

Léčivou drogou je kvetoucí olistěná nať, která obsahuje silici, hořčiny a třísloviny. Svým účinkem se nejvíce podobá šalvěji. Užívá se proti pocení, podporuje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu, doporučuje se proti katarům horních cest dýchacích, proti kašli i proti astmatickým obtížím. Zevně lze yzop použít jako dezinfekční prostředek do koupelí nebo i jako kloktadlo při zánětu hrtanu a mandlí. Uplatnění nachází hlavně v lidovém léčitelství. Nálev z květenství se v léčitelství používá proti kašli, kataru, revmatismu, bolesti v krku a jako prostředek napomáhající trávení. Může se použít k léčbě plicních potíží a k povzbuzení chuti k jídlu. také se uvádí, že k zevnímu použití se mohou připravit z listů placky nebo pleťová voda, kterou se ošetřuje bodnutí a kousnutí hmyzem, řezné rány, pohmožděniny a infekce uší a očí. Yzopem smíchamým s jablečníkem se také často léčí kašel a nachlazení.

Podporuje trávení, má dezinfekční účinky, zmírňuje nadýmání, pomáhá při bronchitidě a pocení. Yzop se užívá zejména při léčbě průdušek (zahlenění, kašel, bronchiální zánět, astma apod.), kde působí desinfekčně až antibioticky a podobně působí i na močové ústrojí. Příznivě působí i v oblasti trávicího traktu, účinný je při zánětech, dyspeptických potížích spojených s nadýmáním či chronickém střevním kataru. Působí jako mírné tonikum, stimuluje organismus, čehož lze výhodně využít zejména při léčbě starších osob. Za studena podávaný zabraňuje pocení (hlavně nočnímu a klimakterickému). Yzop se suší nebo zmrazuje. V kuchyni se přidává do masitých pokrmů, paštik, nádivek, ke grilovaným masům, ke skopovému a k rybám. Je nepostradatelný v bylinných likérech.

Yzop je krásná medonosná bylina užitečná i na zahrádce - odpuzuje běláska, proto ji vysazujeme v blízkosti záhonů se zelím nebo kapustou. Yzop (stejně jako šalvěj) se nesmí užívat v těhotenství. Je léčivý a prospěšný jen v přiměřených dávkách. Obsahuje 0,3 až 1 % silice, ve které hlavními složkami jsou pinen, pinokamfon, isopinokamfon, limonen a sabinen, dále je přítomen flavonový glykosid hesperidin, asi 8 % tříslovin, hořčiny, marubiin, organické kyseliny (např. kyselina rozmarýnová), minerály a trochu pryskyřice. Podává se nejčastěji ve formě nálevu nebo odvaru, připravuje se i yzopový sirup nebo víno. Odpradávna je yzop také velmi ceněnou medonosnou rostlinou. V potravinařském průmyslu slouží při výrobě různých směsí koření, žaludečních likérů. Popřípadě ho lze využít v parfumerii do kosmetických přípravků.


autor: PharmDr.Tomáš Arndt