Úvod » KOŘENÍ » Jednodruhové » Lněné semínko
Len setý - Linum usitatissimum - Flax
Užívání lnu setého je datováno již 30 000 let před naším letopočtem. Len pochází z pásma od středozemního moře po Jihovýchodní Asii. Jedná se o velmi významnou jednoletou kulturní plodinu, pěstující se jak na semeno, tak na vlákno.
Lněné semínko:
Lněné semínko obsahuje vysoké procento tuku a to až 40%, 30% vlákniny a 20% bílkovin. Většina tuku obsaženého v lněném semínku jsou omega 3 mastné nenasycené kyseliny. Vzhledem k tomu, že u nás není běžná konzumace ryb a především mořských v takovém měřítku, abychom plně pokryli potřebu omega 3, je len vynikající alternativou. Len a v něm obsažené omega 3 mastné nenasycené kyseliny chrání kardiovaskulární systém, snižují riziko infarktu o 1/3 a pomáhají rozvíjet centrální nervový systém. Je doloženo, že děti konzumující omega 3 mastné kyseliny mají lepší výsledky v inteligenčních testech.
V dnešní době, při možné kontaminaci mořských ryb rtutí a těžkými kovy je lněné semínko jistotou a navíc vhodnou alternativou pro vegetariány a vegany.
Pokud jíme semena celá očišťují trávicí trakt a zrychlují metabolismus, nicméně nevstřebávají se z nich zdraví prospěšné látky, Před použitím je vhodné je namlít, či nadrtit - popřípadě dobře kousat. Lněné semeno se dá konzumovat samotné, či v salátech a podobně. Není potřeba ho tepelně upravovat. Má vynikající oříškovou chuť.