Úvod » BYLINY » BYLINNÉ ČAJE » SYPANÉ » Lékořice lysá
Lékořice lysá - Glycyrrhiza glabra je tradiční bylinou, jenž je vzpomenuta již v prvním čínském atlase rostlin datovaného někdy 3000 let p.n.l..
Lekořice lysá je typická svojí sladkou chutí, kterou vetšina z nás zná z dob dětství jako pendrek. Nicméně pendrek obsahoval i spoustu anýzu, takže toto přirovnání není úplně přesné. Jisté je, že lékořice je 50x sladší než řepný cukr, také je díky ní všude na východě přezdívaná jako sladké dřevo. Její přednost je především v tom, že se hodí výborně do směsí, jelikož maskuje leckdy nepřijemnou chuť některých bylin. Používá se především, do směsí žaludečních a chřipkových.
Nejužitečnější látkou nacházející se v lékořici je kyselina glycyrizinová. Tato látka účinkuje na žaludeční vředy - lekořice je jeden z nejsilnějších přípravků na vředy vůbec. Stejně tak působí dobře při pomoci od kašle a to jak samotná, tak hlavně ve směsích. Dle mnoha studií bylo zjištěno silné pozitivní působení lékořice na játra. Při použítí výtažku z lékořice, přežílo nákazu hepatitidou celých 72% narozdíl od 31% lidí neléčených. Dle jiných studií zase klesl výskyt rakoviny jater po užití lékořice. Lékořice je tedy dobrá všude tam, kde je problém s játry, včetně cyrhózy a alkoholismu. Lékořice má protizánětlivé účinky a pomáhá při artritidě. Lékořice hubí infekce stafylokoky a streptokoky, také kvasinky způsobující poševní záněty.
Lékořice není vhodná pro diabetiky a lidi s výšším krevním tlakem.
Tradiční užití: 1 čaj lžičku kořene vsypat do 250ml studené vody a krátce povařit. Nechat 15min. Pít 1 - 2x denně.