Úvod » BYLINY » BYLINY ŘEZANÉ » KOŘEN - RADIX » Hořec žlutý
Hořec podpoří Vaše trávení a chuť k jídlu.
Hořec žlutý - Gentiana lutea používali k podpoře chuti k jídlu již staří Egypťané, Řekové i Římané. Hořec jinak nazývaný Gencián se taktéž využíval při trávicích potížích. Zejména ve středověku se stala rostlina velmi populární, jelikož je mnohem šetrnější a nedráždí tolik střeva jako jiné byliny podporující trávení. Hořec je často přidáván do různých likérů, vermutu a jiných alkoholických nápojů na podporu trávení. Jeden z nejznámějších nápojů z hořce se nazýval Moxie a svého času byl v Nové Anglii prodávanější než populární coca cola.
obsahové látky: Hořec žlutý obsahuje gentisin-žluté barvivo, gentianin-alkaloid a gentianin-látku po níž hořec dostojí svému jménu - je hořká a podporuje tvorbu slin a žaludečních kyselin.
V Německu je hořec schválen jako léčebný prostředek při ztrátě chuti k jídlu a zažívacích obtížích. Má celkový posilující vliv na organismus.
Tradiční použití: Odvar připravíme z 1 lžičky kořene na 500ml. Přivedeme ho k varu a vaříme 30 min.. Pro hořkou chuť se doporučuje přidat med. Výborně se hodí pro přípravu tinktury.
Není vhodný pro těhotné ženy a lidi s vysokým tlakem.
Surovina pro přípravu bylinného čaje