Úvod » BYLINY » BYLINY ŘEZANÉ » LIST - FOLIUM » Černý rybíz list
Pravlast rybízu je Asie, u nás se pěstuje už odpradávna. Jeho fytoterapeutické uplatnění se uvádí od 16. století.
Černý rybíz se používá jako podpora imunitního systému při nachlazení a zánětech močových cest a měchýře. Čaj z rybízu je vhodné pít při průjmech a k čištění ledvin.
Pití rybízu zrychluje metabolismus, pomáhá normalizovat hladinu kyseliny močové ( DNA ) a ve fytoterapii se tradičně užívá při revmatismu
Konzumace plodů a čaje posiluje imunitní systém organismu, zlepšuje činnost srdce, uklidňuje a zlepšuje náladu. Čerstvá šťáva nebo silný odvar ze sušených listů jsou vhodné na kloktání při angíně a zánětech v ústní dutině a jako jeden z mála rostlinných prostředků pomáhají při ochraptění a přetažení hlasivek.
Kuchařky přidávají několik lístečků rybízu do nakládané zeleniny - zlepšují její chuť a nekazí se.
Příprava: 2 čajové lžičky listu rybízu se přelijí šálkem vařící vody. Necháme 10 minut louhovat a scedíme. Pije se 2-3x denně šálek nálevu.
Surovina pro přípravu bylinného čaje