Úvod » BYLINY » BYLINY ŘEZANÉ » LIST - FOLIUM » Artyčok
Artyčok zeleninový-Cynara scolymus
Artyčok je bylina pocházející ze středomoří, v Čechách známá již v 16. století. Artyčoky jsou bohaté na vitamíny, obsahují mnoho biolátek.
Užití: Artyčok byl tradičně užíván pro podporu funkcí jater a trávení. Za pozitivní vlastnosti vděčíme především hořčinu cynyrinu, který je v největším množství v listech. Vlivem jeho působení dochází k udržení správné hladiny cholesterolu v krvi, podporuje metabolismus a správnou funkci trávicího systému. Díky snižování hladiny cholesterolu v krvi pomáhá Artyčok udržovat naše srdce zdravé v dobré kondici. Známé jsou také pozitivní vlastnosti Artyčoku na játra. Pomáhá je chránit, čistí je a povzbuzuje trávení tuků. Zařazením do našeho jídelníčku prospějeme i naší kůži, tu udržuje krásnou a zdravou. Výborné jsou antioxidační vlastnosti artyčoku. Má nízkou energetickou hodnotu, je tedy vhodný ke konzumaci při dietách.
Obsahové látky: Za svůj účinek vděčí artyčoky především hlavní účinné obsahové látce - cynarinu. Je zdrojem vlákniny, Vitamínu K, B6, A. Dále Artyčok obsahuje flavonoidy-luthein, zea-xanthin, beta-karoten. Antioxidanty jako kyselinu kávovou, silymarin a ferulové kyseliny. Artyčok je také zdrojem minerálních látek jako vápník, draslík, železo, meď, mangan a fosfor.
Tradiční užití: 2 čajové lžičky přelít 250ml vroucí vody. Nechat odstát 15 minut a pít 1 šálek 3x denně.
Surovina pro přípravu bylinného čaje