Úvod » BYLINY » BYLINY ŘEZANÉ » ŘASY - ALGA » Agar řasa mletá
Agar-agar je přírodní želatinový přípravek získaný z mořských řas - usušený sliz připravený vyvařením stélek mořských řas především rodu Geledium.
Používá se vnitřně jako velmi mírné projímadlo. Největší význam však má jako surovina v potravinářství, jelikož tvoří gel s vodou v poměru 1:65.
Používá se jako poleva s ovocem, možné je využití i na zeleninové aspiky.
Užíváme vnitřně nálev připravený z 5ti až 10ti gramů stélky a tento nálev pijeme 3x denně.
Návod: Na 300 ml vody dávkujeme 1 lžičku agaru, 5 – 10 lžiček cukru (25 – 50 g), možno přidat šťávu z citronu či ovoce. Smícháme, necháme 10 minut bobtnat, pak 15 minut vaříme. Podáváme po ztuhnutí.
Pro zeleninové aspiky dáváme místo cukru 1/2 lžičky soli.